Sandflyndre

(Limanda limanda)   dab

Størrelse:  Vanligvis under 30 cm, men hunnene kan bli over 40 cm og veie over 1 kg.

 

Biologi: Sandflyndra er ikke så ulik rødspetten, og enkelte sandflyndrer har også røde eller mørke flekker (spetter) på skinnet. Sandflyndra har imidlertid en ru overflate på øyensiden; det er nesten som å ta på fint sandpapir. Fargen er som regel lys til mørk brun med nyanser av gult og grått. Sandflyndra finnes langs hele kysten, og som andre flatfisker trives den best på sand- og/eller mudderbunn fra fjære og ned til over 100 meters dyp. Også hos denne flyndra er det de yngste individene som går grunnest. Sandflyndra blir sjelden mer enn 10 år gammel. 

*

Fiske: I Norge er fiske etter sandflyndre lite prioritert. I øvrige land som grenser til Nordsjøbassenget, er imidlertid sandflyndra en ettertraktet råvare. Den fiskes da hovedsakelig med trål og snurrevad. Det tas også noe i not og på garn. I Norge får man sandflyndre som bifangst i trål, snurrevad, på garn og på line.

*

Matfisk: Selv om denne arten har fått lite fokus i Norge, er den en meget god matfisk. Fritidsfiskere får den på trollgarn og på line/snik, og mange foretrekker sandflyndra fremfor f.eks. rødspette. Se her hvordan du kan tilberede fisken.

**

Litenflatfisk.jpg (42611 byte)

 

 

Til Venstre: Voksen sandflyndre; tatt på line like utenfor land på 30 m. dyp. Litt oppe til høyre på siden ser vi tre sanflyndrer tatt på 24 meters dyp.

 

Sandflyndrer1.jpg (47673 byte)

 

Bruk av småflyndrer

 

Til fiskeri.no 

 

Til side om fiskeslag

 

fritid fiske fiskeutstyr fiskeredskap fluefiske fiskestang båt GPS ekkolodd bruktbåt

website counter