Fjesing

(Trachinus draco)  Greater weever

 

Størrelse:  Sjelden over 40 cm

 

Biologi: Fjesing er vår mest fryktede fisk; ikke på grunn av sin størrelse, men på grunn av flere giftige pigger. Dette har også gitt den navnet "helvetesfisk". I våre områder finnes den nord til Sør-Norge, mens den er sjeldnere lengre nord i landet. Den lever helst på sandbunn fra ca. 5 meters dyp og ned til over 100 meter dyp. I enkelte områder kan fjesing være en vanlig art som man ofte får på line eller i trollgarn på sandbunn. At den finnes på grunn sandbunn har tidvis skapt frykt for å tråkke på fisken under bading ved sandstrender, uten at denne frykten dermed er berettiget. De aller fleste stikk fra fjesing påføres under (fangst-) behandling av fisken. Giftkjertlene hos fjesing fører gift til den store piggen som ligger horisontalt langs gjellelokket og til de to fremste piggstrålene på fremre ryggfinne (se bilde). Til tross for dens rykte, er den også ansett som en av våre vakreste og mest fargerike fisker.

 

Giftig: Stikker man seg på en fjesing, vil man få en kraftig forgiftning uten at denne regnes som dødelig for mennesker. Stikkstedet vil hovne opp og være smertefullt. Lege skal kontaktes og hvis man har mulighet, anbefales det å rense stikkstedet med varmt vann så snart som mulig.

 

Matfisk: Fjesing er faktisk en matfisk lengre sør i Europa, men i Norge har vi ingen tradisjon for å spise denne fisken som vi vegrer oss for å ta på.

 

Til fiskeri.no                Til side om fiskeslag

Fjesing.jpg (36932 byte)

I enkelte områder er fjesing en vanlig fisk, og man kan få flere individer i samme trollgarn, eller på line som på dette bildet.

Fjesing2.jpg (37064 byte)

Man skal være varsom når man behandler fjesingen. Legg merke til at fisken har lagt ryggfinnen ned langs kroppen, mens fremre ryggfinne som står i kontakt med giftkjertler er spent ut til forsvar.

 

website counter