Hårvar

(Zeugopterus punctatus)

 

Størrelse: Opp til 25 cm. De største eksemplar er som regel hunner.

 

Biologi: Hårvar er den nest minste i varene i våre farvann; bare småvaren er mindre. Hårvaren er lett å kjenne igjen på formen som nesten er rektangulær med avrundende hjørner. Den virker mer kompakt enn de øvrige flatfiskene, og selv halen er bare en kort stjert. Rygg-, bryst- og bukfinne omkranser hele fisken; bare munnen er "bar". 

*

Det mørke skinnet på øyesiden kan ha ulike mønstre/flekker i grått og brunt. Skjellene er dekket av hår-lignende børster. 

*

Denne vesle fisken er vanlig langs kysten av Sør-, Vest- og Østlandet. Den er mindre tallrik nord for Stadt. Føden består i hovedsak av bunndyr (mest krepsdyr og småfisk). Den finnes fra fjæra og ned til ca. 50 meters dyp på stein- og fjellgrunn. Unge individer finnes også på sandbunn. Fargespillet på øyesiden gir den god kamuflasje på algebegrodd grunn. På slett fjellgrunn har hårvaren en evne til å suge seg fast til underlaget. Dette gjør dem til et vanskelig bytte, både å oppdage og å angripe.

*

Fiske: Det drives ikke noe kommersielt fiske etter hårvar. Kjøttet er dog - i likhet med sine større slektninger i var-familien - meget velsmakende. Hårvaren fås på garn (trollgarn) og i ruser.

*

*

Haarvar.jpg (47554 byte)

Disse sugde seg godt fast i bunn av stampen før de ble pirket opp for fotografert og satt fri.

Haarvar2.jpg (43735 byte)

Hunn og hann? Tatt i samme ruse Et stort eksemplar (over 20 cm)

Til side om fiskeslag

fritidsfiske fluefiske fiskestang friluftsliv

website counter