Kvitnos  (Lagenorhynchus albirostris)

Kvitnos

Denne delfinen blir bare omlag 3 meter lang, men kan da veie opp mot 350 kg. Kvitnosen kjennetegnes ved hvitfargen på den korte snuten (både over- og underkjeve). Ellers er det lett å forveksle den med kvitskjæving, men sistnevnte har ikke hvit overkjeve og har et større hvitt bukparti. Kvitnos lever over store deler av det nordlige Atlanterhavet. Størst tetthet finner vi rundt De Britiske Øyer. Det antas at det finnes to separate bestander (en i Øst- og en i Vest-Atlanteren). Forskjellen mellom disse - utseendemessig - er formen på hodet, men det er ikke fastslått noen undergrupper til arten.

 

Kappkjører

Kvitnos elsker fart og lek. Mange blir observert mens de rir på bølger laget av baugpartiet på båter. Denne leken varer imidlertid ikke så lenge. Når den hopper, lander den gjerne på siden eller ryggen og med et stort brak.

 

Byttedyr

Kvitnosen er en fiskeeter, og særlig sild, lysing, småtorsk, hyse, og lodde er blant favorittføden. De kan - som spekkhuggeren - jakte i flokk på stimfisk, og de slår seg gjerne sammen med andre delfinarter/hvaler under slike matorgier. 

 

Ikke truet

Kvitnos er en vanlig art utenfor og ved vår kyst. Det hender at enkeltindivider blir tatt (ufrivillig) i fiskeredskap, men kvitnos er ikke en truet art. 

 

Til side om fiskeslag

 

Til fiskeri.no

 

En delfin som liker fart og hopp. Over ser vi en flokk kvitnoser, og vi ser at nesepartiet er lyst (hvitt). På bildet nedenfor ser vi  litt av den lyse undersiden. Foto: Ole Bernt Gammersæter.

Den buede ryggfinnen til kvitnosen er også karakteristisk hos andre arter. Foto: Ole Bernt Gammersæter.

 

Bilde nedenfor viser kvitnos som følger et hvalfangstfartøy. Foto: Hans Petter Tysnes.

kvitskjeving1.jpg (45341 byte)

 

 

Filklipp: kvitnos

 havfiske fiskestang fiskemat laks omega-3

website counter