Spekkhugger (Orcinus orca)

Spekkhuggere

Spekkhuggeren er en tannhval og hører til gruppen delfiner. Som vår største delfin kan hannene bli opptil 9 meter lang og da veie over 6 tonn. Det tar omlag 15 år før en spekkhugger blir kjønnsmoden. Den iøyenfallende ryggfinnen kan bli omlag 2 meter høy. Hos oss er den også kjent ved navnet "staurkval". Disse hvalene er lett å kjenne igjen på det hvite områdene på buken og flekken over øyet. De har også et grått belte som går over ryggen like bak ryggfinnen. 

 

Familiedyr

Spekkhuggerne holder sammen i flokker som består av en slekstgruppe med minst en voksen hann og flere voksne hunner. Hunnene blir eldst (over 80 år gamle). Avkommet blir lenge hos sin mor, gjerne hele livet. Nye flokker skapes ved at enkelte ungdyr bryter ut av sin gruppe.

 

Ved kysten

Selv om de holder seg ute i havet, kommer de inn til kysten for å beite på stimfisk. De største konsentrasjonene av spekkhuggere, finner vi da i områdene rundt Lofoten. Når silda inntar Vestfjorden og Ofotfjorden for å overvintre, følger spekkhuggerne etter. Da kan man se store flokker som jakter sammen. De omringer silda, og presser sildestimer mot overflaten. Når silda ikke kommer lengre opp, starter etegildet for spekkhuggerne. Ved å svimeslå silda med sporen, blir det lett å plukke opp maten. Disse hvalene, som har fått det beryktede engelske navnet "Killer Whales", er ikke farlige for mennesker. De jakter imidlertid på andre sjøpattedyr - både sel og andre hvaler. Her kan du se et filmklipp av spekkhuggere i jaktsituasjoner.

 

Berømt spekkhugger

Den mest kjente spekkhuggeren, er nok Keiko som spilte hovedrollen i filmen om  "Free Willy". Denne spekkhuggeren tilbrakte sine siste dager i frithet langs norskekysten. Den klarte aldri å finne seg en partner eller å bli en del av en annen flokk. Et langt liv med mennesker, gjorde at den også døde etter sykdom og under pleie - av mennesker.

 

 

Til fiskeri.no

 

Til side om fiskeslag

 

Her ser vi en gruppe med spekkhuggere i ulik alder. Noen mener at enkelte holder sammen med sin mor hele livet. Foto: Ole Bernt Gammersæter.

Lek på åpent hav. Spekkhuggere er delfiner, og mye av adferden viser dette tydelig. Hopp og lek i overflaten er vanlig. Som alle andre hvaler (delfiner), må spekkhuggeren til overflaten for å puste. Foto: Ole Bernt Gammersæter.

De to øverste bildene viser spekkhuggere i  på åpent hav. Bildet over, viser en spekkhugger i Vestfjorden der den beiter på sild. Man kan lett se det grå beltet bak ryggfinnen. Foto: Roger Gjerde. Nederst følger et vanlig syn under flere av våre fiskerier. Selv om det høyeste antall spekkhuggere blir sett under sildefiske i Vestfjorden, følger også spekkhuggerne etter annen pelagisk stimfisk. Bildet nedenfor er tatt under makrellfisket i Nordsjøen og vi ser spekkhuggere og fiskere på jakt etter det samme byttet. Bildet viser ringnotsnurperen "Elisabeth" og en flokk spekkhuggere i forgrunnen i 2001. Foto: Øyvind Tangen. 

Gjennom historien har fiskerne hatt liten interesse for delfiner, og i vår tid har det ikke vært kommersiell fangst på noen av delfinartene. Spekkhuggeren er ingen truet art, men den er likevel fredet for fangst i de fleste land. Fredning gjelder også for fangst til fornøyelsesparker.

Spekkhuggere.jpg (58456 byte)

Mens kveldssola ennå kaster lys over Vestfjoden, er en flokk med spekkhuggere på jakt etter sild. Foto: fiskeri.no

 

Les også om

 

kvitnos

eller knølhval

 

 havfiske fiskestang fiskemat laks omega-3

website counter