Håkjerring

(Somniosus microcephalus)      Greenland shark     

 

Biologi:  

Håkjerringa er en dypvannshai som kan bli inntil 7 m lang. Den lever arktisk, helst på 200-600 m dyp hvor vannmassene holder 0-7 °C. Huden er grå eller brun og tett dekket av spisse hudtenner. Håkjerringa ferdes ofte i små flokker og eter det den kommer over fra torsk til sel. Den ser dårlig og må derfor bruke luktesansen for å komme frem til byttet. Synshemmingen skyldes til dels parasitter, hvorav håkjerringa som regel har en parasitt i hvert øye. Det er dokumentert at håkjerringa kan jakte; til tross for at den ser dårlig og at den regnes for å være en saktesvømmende fisk. 

I Barentshavet holder den seg fra kysten av Troms og østover langs kysten av Murmansk om vinteren for så å vandre nordover til området rundt Svalbard om sommeren. 

Den føder levende unger, opptil 10 i kullet, hver ca. 50 cm lang. Fødselen foregår om vinteren. Veksten er meget langsom.

Fisket: Tidligere fisket man håkjerring p.g.a. levra som er rik på A-vitamin. Skrotten ble dumpet. Det ble også fisket en del håkjerring utenfor kysten av Island og Grønland.

 

Les mer om håkjerringfiske og se bilder fra fangsten

 

 

HakjerringFoto3.jpg (37741 byte)

Bilde fra håkjerringfisket

 

 

Hakjerringkart.JPG (31315 byte)

Utbredelseskart

 

 

Til fiskeri.no

 

 Flere fiskeslag

website counter