Lag din egen nettside

 

Lag din første nettside gratis!!

Det er faktisk fult mulig å lage sin egen nettside gratis. Det finnes mange aktører som tilbyr gratis serverplass (free hosting) til alle som ønsker å etablere seg på nettet. Det er i grunn bare å oppgi e-postadresse og få tilsendt et passord. Brukernavn velger du som regel selv. Du får også velge et domene (les underdomene) hos hosting-leverandøren. Når du er logget inn, kan du som regel velge ulike maler for nettsted eller blogg (eks. wordpress.com, blogg.no, blogger.com m.f). De fleste er enkle å fylle ut med tekst og bilder. Bildene har du på din egen harddisk, og laster dem opp derfra til serveren.

 

Det er gratis å registrere seg på slike nettsteder, og når du først har brukt litt tid på å finne ut av systemet, er det enkelt å jobbe videre med sidene. Det finnes mange leverandører på markedet uten at det her skal menes noe om hvem som gir best tilbud. På slike sider kan du enkelt vise frem og tilby dine bilder / varer til potensielle kunder. Dette er også en grei måte å starte sitt liv som utgiver på Internett. 

 

Derfor tilbys gratis nettsted

Det kan virke underlig at du - hos enkelte leverandører - får gratis serverplass, enkle verktøy og god veiledning for å komme på nettet. Husk da at i denne bransjen gjør ikke noen noe uten å tjene penger på det. Noen av leverandørene av gratis nettsider/blogger har funnet ut at inntektene de har av å vise reklame på dine sider, er langt høyere enn deres egne utgifter ved å drive og vedlikeholde serverplassen du opptar. Det blir et forhold mellom to parter der begge får oppnå det man ønsker. Du får serverplass og gode og enkle verktøy til å lage et innholdsrikt nettsted, mens serverleverandøren får vist annonsene sine. 

 

Mange er tilfreds med en slik gratisside- løsning, også på sikt. Dersom du blir hekta på å jobbe med web-sider, og nettsidene dine får mange besøk (trafikk), vil du nok vurdere om du kanskje hadde tjent på å få annonseinntektene selv og heller betalt for server og domene. Eventuelt å betale litt for å slippe å ha annonser på sidene.

 

Å skaffe eget domene

Vil du ha full kontroll med alt, og spanderer noen kroner på nettstedet, vil det på sikt lønne seg å kjøpe et domene og leie serverplass. Prisene på serverplass har dessuten falt kraftig de site årene. Domener er både dyrt og rimelig, alt etter hva du vil ha. Norske domener ".no" kan du bare få kjøpe dersom du har et organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret (evt. et enkeltmannsforetak). Disse domenene er også noen kroner dyrere enn de fleste andre. Det internasjonale ".com" -domenet er rimelig og hvem som helst kan kjøpe dem. I tillegg finnes det en rekke andre domener i ulike prisklasser (.as, .info. net. osv.). Råd: Kjøp et .no - eller .com-domene. Å velge domenenavn er vanskelig ettersom de fleste "gode navn" er opptatt. Lek litt med ord og ordsammensetninger som kan beskrive ditt nettsted, så dukker det alltid opp noen gode ideer. Hovedregelen er imidlertid et kort og presist navn. Hvis du tenker på de mest populære nettsidene, har de fleste en kort web-adresse - og gjerne samme navn som bedriften. 

 

Prisen for å registrere et domene og ha et lite webhotell variere fra leverandør til leverandør. Du bør imidlertid slippe unna med et par hundrelapper. fiskeri.no kan anbefale one.com både til anskaffelse av domene og webhotell (serverplass).

 

 

Tjen penger på din nettside          Andre inntektsmuligheter

Gratis bilder til nettside