Å kjøpe nytt digitalt kamera

Hvilket kamera skal jeg velge?

Bildene på fiskeri.no er tatt med ulike kameraer. Her skal du imidlertid få vite mer om hvilke kamera fiskeri.no foretrekker og hvorfor. Det finnes mye å velge mellom, men som regel får du det du betaler for. Likevel kan du spare tusenlapper på å velge rett butikk.

 

1. Kompaktkameraer

De siste årene har disse små lommekameraene blitt stadig bedre i kvalitet. For en billig penge får du nå gode kompaktkamera som gir klare bilder på over 6 megapixlers størrelse. Det er likevel et lite sprang opp til speilreflekskameraene når deg gjelder optikk og zoom. Til familiebruk, og til hobbyfotografering er disse kameraene nå meget gode (såfremt du ikke velger de simpleste modellene).

 

3. "Semi-speilrefleks". Denne benevnelsen brukes ofte om en type digitale kamera som tilbyr god optikk og høy kvalitet på bildene. 70 % av bildene som vises på fiskeri.no er tatt med slike kamera. Fra det første kameraet ble innkjøpt i 2002, har fiskeri.no brukt fujifilm sine modeller. Hvorfor akkurat fujifilm, skyldes delvis tilfeldigheter. Det er som med mye annet i livet; finner du noe du liker, så holder man seg gjerne til samme merke. Mange produsenter (Panasonic, Olympus, Canon, m.f.) tilbyr også gode semi-speilreflekskamera, og derfor vil fiskeri.no ikke ha noen formening om hvilket merke som er best for deg. Årsaken til at fiskeri.no har brukt denne typen kamera er som følger:

- De har god optisk zoom

- Gode bildebrikker gir klare bilder i høy oppløsning

- De er lette, og har god optikk

- Fast linse med god rekkevidde  gjør at du slipper å skifte linse

- Kameraet kan betjenes (også zoom) med en hånd (mens man kjører båt eller holder seg fast i ei mast e.l. med den andre).

- Prisene er ikke mye høyere enn ved kjøp av et kompaktkamera.

I 2007 og 2008 ble mange av bildene på fiskeri.no bli tatt med fujifilm sitt nye S9600. Det kan kanskje være av interesse at prisen på dette kameraet med minnebrikke varierte med kr. 2000,- fra butikk til billigste nettbutikk. Hos Kelkoo kan du sammenligne priser, og finne billigste aktør.

 

 

2. Speilrefleks. Også disse kameraene er nå blitt mye rimeligere i digital utgave, og mange amatører (og profesjonelle) svermer for denne typen kamera. Optikken på disse er overlegen de øvrige kameraene, og man har mulighet til å skifte linse, slik at man får optimal kvalitet ut fra avstanden til motivet. Har du liggende linser fra eldre speilreflekskamera (135-film), er noen av disse linsene kompatible med nye digitale kamerahus. Dette må du imidlertid sjekke opp på hver enkelt modell. Gjenbruk av gode linser er viktig ettersom linsene er dyre i innkjøp. Også selve kamerahuset er forholdsvis kostbart sammenlignet med de øvrige kameratypene. De fleste som sverger til speilreflekskamera har imidlertid gledet seg over at prisene på digitale kamerahus har falt drastisk de siste årene. På fiskeri.no-bildene som blir lagt ut på scanfishphoto.com ble det fra sommeren 2008 bare brukt speilreflekskamera.

 

Minnebrikke

Når du kjøper digitalt kamera, må du være forberedt på at minnekortet (filmen) som følger med kameraet er svært liten. Det er nesten en vits å få med et 16 mb minnekort med et kamera som tar 6-9 megapixlers bilder. Du kan derfor like godt bestille/kjøpe et ekstra minnekort med en gang. Til hvert kamera følger det som regel med en oversikt over hvilke minnebrikker som kan brukes, og hvor mange bilder det er plass til på de ulike brikkene. Velg en som gir minst 70 bilder i høy kvalitet. Det er lite å spare på å velge en brikke på 512 MB sammenlignet med en på 1 eller 2 GB.

 

Lag din egen nettside