Tjen penger på din egen nettside

 

Domene og egen serverplass

Når du har fått et domene, må du ha en server. Også her er det et utall av leverandører som tilbyr billig serverplass. Her gjelder det å velge en rimelig, men driftssikker leverandør. Å publisere eget stoff på egen server på Internett kan være en lang, og interessant læringsprosess (med opp- og nedturer, glede og frustrasjon). Hvis du lurer på hvordan fiskeri.no lages, så er svaret så enkelt og konservativt som: FrontPage, men også her har du mange muligheter innen programvalg. Du trenger ikke kunne noe om html-koding for å publisere på nett. Til å overføre filene til serveren kan du eksempelvis bruke en gratisversjon fra FTP. Denne type programmer kan du laste ned fra nettet. Les mer om server

 

Selge via Internett

Dersom du ønsker å vise frem og selge bilder, er det mange muligheter, men det kan lønne seg å finne en sjanger der konkurransen ikke er for hard samtidig som du har kunnskap eller kjennskap til det du fotograferer. Det er nok av dem som tilbyr bilder av alt mellom himmel og jord, men det kan også være vanskelig å finne et marked for bilder som har et snevert interesseområde eller snever kundekrets. Om du ikke selger bilder, kan du selge det meste via ditt nettsted. Det finnes også ferdig utviklet programvare for ulike former for nettbutikk. Uansett må du huske at det kan ta måneder (og år) før nettstedet ditt blir kjent i den grad at det genererer nok salg til et overskudd.

 

Salg for andre

Dersom du ikke selv har ting å selge, eller ikke ønsker å selge noe, kan du selge for andre.  Den største på dette området er Amazon. Amazon har flere avdelinger (USA og UK mest aktuelle), og vareutvalget er imponerende. Får du en avtale med dem, kan du enkelt lage din egen nettbutikk, og eller reklamere for deres produkter. Belønningen får du i prosentvis andel av salg gjennom dine annonser eller butikker. Mer om nettbutikker på Webinntekt.

 

Kvalitet er avgjørende

Har du en god ide, og klarer å lage et seriøst og innholdsrikt nettsted, trenger du ikke å selge noe for å gå i pluss. Det er utrolig mange hobbyer, aktiviteter og lidenskaper man kan publisere detaljerte og saklige nettsider om. Prøv å finne din nisje/spesialitet og bli så god som mulig i forhold til andre nettsider du konkurrerer med. Skal du tjene på annonser, trenger du mange besøk på siden din. Vil du gjøre potensialet enda større, kan du publisere på engelsk. Tenk deg at du eksempelvis har laget nettstedet for kulepenn-samlere. Etter mange måneder har du kanskje opparbeidet et snitt på 80 daglige besøk. Tenk hvis du da også begynner å publisere på engelsk. Hvis det daglig er 80 kulepennsamlere på nett i Norge, så blir potensialet enormt når du tenker på alle kulepennsamlerne i verden som kan engelsk. Uansett ligger det mye godt arbeid i å lage et seriøst og informativt nettsted

 

Tjene penger på annonser / som affiliate

Det er mange muligheter til å skaffe seg annonser på dine nettsider. Du kan henvende deg direkte til bedrifter og tilby annonseplass, eller du kan bruke en eller flere annonsetilbydere (affiliate-selskaper). Det enkleste er å bruke mellomledd som tilbyr ferdig kodede annonselinker som du kan lime rett inn på sidene dine. Den mest kjente leverandøren av slike annonser her i Norge er Google, og her taper du ingen ting på å registrere deg umiddelbart og legge ut annonser. Du taper faktisk hver dag du venter med å gjøre det. Dette sies av egen erfaring. Til høyre finner du en Adsens-link du kan registrere deg på. Mer om Adsense finner du her. I tillegg er det mange selskaper, både norske og utenlandske, som tilbyr affiliate-avtaler. I Norge er det Tradedoubler som er den største og mest seriøse aktøren: . Prinsippet er det samme: Du får ferdige annonser til å plassere på sidene dine, og du får deler av annonseinntekten, men da i hovedsak betalt for registreringer eller provisjon av salg. Før du kaster deg ut i dette, må du regne med at noen annonsetilbydere vurderer siden din før du får bli visningssted for annonsene. Ha derfor noe pent og seriøst å vise til. Husk at de fleste mellomstore og små leverandører av affiliate ikke betaler per klikk på annonsen. De fleste av disse gir prosentvis bonus av salg via henvisning fra ditt nettsted. Prosentsatser og avtaleformer er mange. Mer om dette leser du her.

Domene og serverplass            Mer om disse temaene på Webinntekt Til fiskeri.no