Håbrannfiske med "Rongøy"

I 1960 dro tre fartøy på prøvefiske etter håbrann ved av Irland. "Rongøy" hadde et mannskapet på fem, deriblant Odd Haugetun som tok notater fra turen. Også "Havøy" og "Aksla" deltok i dette prøvefisket, og disse fartøyene er ofte nevnt i Haugetuns notater. Nedenfor følger Haugetuns daglige notater og betraktninger fra turen som varte i nesten en måned.

 

Etter 2 dager i Bergen, stakk vi til havs med ”Rongøy” fra Rong den 15. juli, fredag kl. 18.30. Lørdags kveld, omtrent kl. 18.00 passerte vi Shetland, Suberhead.

Søndag 17.07

Ca. kl. 18.00 passerte vi Stornoway på Hebridene. Vi har hatt fint vær til denne tid, med skiftende bris fra sør.

Mandag 18.07

I dag sette vi 35 liner rett innfor sørpynten av Hebridene. Det er ca 100 favner dypt og vi brukte 1 blåse med korte bann på en del av linebruket per line, og en liten blåse på midten av linene. Fangsten ble 5 små haier og en håbrann på ca. 50 kilo. Den fikk vi på siste line og andre angel fra blåsa. Det er fremdeles fint vær. ”Havøy” brukte ca. 20 timer lengre sørvest for oss. De fikk en liten håbrann som de kastet ut i sjøen igjen. ”Havøy” gikk 50 kvart mil sydvest fra sydspissen av Hebridene og sette noen liner på nytt. Vi gikk ca 20 kvart mil vest-sørvest og sette 15 liner. Klokka var da 19.00 og vi dro kl. 21.00. Det ble ikke noe håbrann på oss i kveld, bare 5-6 haier. ”Havøy” fikk 2 små håbranner og noen haier. Vi gikk så 5 timer på sør og sette 30 liner.

Tirsdag 19.07

Vi har fått en frisk nordavind og overskyet vær. Fangsten ble 4 små håbranner - den ene ble kastet ut igjen. Av haier ser det ut for at det øker. I dag fikk vi ca. 70 stk. av dem; mest blåhai. Vi tok bare leveren ut av dem; ca 1 tønne. Det har vært en livlig flyvirksomhet av et engelsk militærfly som har fløyet over oss. Også 2 marinefartøy har gått her og krysset. Gikk videre mot sør, ca. 3 timer og sette 12 liner og skal drage i kveld kl. 21.00. Fangsten ble bare 2 små håbrann og noen blåhaier. ”Havøy” fikk 10 stk. håbrann i dag og 4 små i kveld. De bruker noe lenger sør og vest enn oss. Klokka er nå 23.30 og vi går rett øst og skal forsøke innom Irland. ”Havøy” kommer også samme vei.

Onsdag 20.07

Fint vær, og vi går med sakte fart da vi venter på ”Havøy” som er lengre vest. Kl. 12.00 nådde ”Havøy” oss igjen vi fortsatte sammen øst om Irland til Belfast, en by på østsiden av Irland. Vi kom dertil kl. 1600.

Torsdag 21.07

Gikk fra Belfast kl. 13.00 og sette 25 liner. Vi var da vest av øya; Isle of Man” - byen Douglas ligger på denne øya. Det ble ingen fangst, fikk bare noen få agn igjen. ”Havøy” gikk ut i lag med oss, men de sette noe lenger nord og øst for oss. Helle ikke de fikk noe, bare en sei. Maneter var det nok av. Belfast var en stor og fin by med ca ½ mill. mennesker. Som i de fleste byer finnes det også her fattige arbeiderstrøk, ikke langt fra de rike. Den norske konsulen kunne ikke norsk, så vi måtte prøve å greie oss på beste måte. Konsulen skulle ha kr. 21 (kan være gebyr) for hver båt og dertil kom havnepenger og los. Det ble da 90 kroner på hver båt å betale for den turen i land. Vi fylte på vann, 3 tonn solarolje til ”Havøy” og 2 tonn til oss. Vi skal visst gå ca 60 kvart mil på sør i natt og tok til å gå kl. 20.00 i kveld med kurs sør-sørvest.

Fredag 22.07

Vi gikk til kl. 05.00 i dag morges og satte 20 liner. Vi er omtrent rett øst av Dublin. Det ble ikke noe fisk, bare litt småhå. ”Havøy” brukte 2 timer lengre nord for oss. Jeg tror det ikke ble stort bedre resultat for dem. Kl. 13.00 ble kursen sett SSV og da gikk vi til kl. 24.00. Vi hadde en liten stopp lengre nord da vi hadde en samtale med ”Havøy”; radiotelefon. ”Aksla” fra Møre er også med oss på dette prøvefisket etter håbrann og oss 2 båter fra Hordaland. ”Aksla” er nå på vei hertil og hun hadde ropt på oss og ”Havøy”, men vi fikk ikke forbindelse med henne. Skal prøve å kontakte henne i morgen. ”Havøy” skal gå litt lenger vest enn oss. Det blåser en frisk NV kuling i dag, men noe strømsjø, men den spakner utpå kvelden til SV bris. Det er mye strøm på disse kanter. ”Aksla” har, etter som jeg forstår, prøvefisket på vestsiden av Irland; kanskje også Hebridene.

Lørdag  23.07

Vi setter 20 liner kl. 06.00. ”Havøy” har sett ut linene sine ca. 3 timer sør for sørøstpynten av Irland og vi ligger omtrent 2 ½ time øst for ”Havøy”. Det er fint vær i dag. Det er meningen vår å bruke et mål til i dag, men blir det ikke håbrann, går vi til lands etter første dretta (draging). Vi begynte å dra kl. 09.30 og var ferdig kl. 12.00. Satte så kursen nord og vestover mot Irland. Noe håbrann ble det ikke for noen av oss, bare noen blåhai. ”Havøy” lå og ventet på oss, så vi kom begge inn til Helvick på Irland kl. 20.30. Helvick er ikke noe stort sted og mye menn og ikke minst kvinner, helst unge. Kanskje feriegjester? Var en tur i land i kveld. Hadde også besøk ombord av irer, så vi kom sent til ro i natt.

Søndag 24.07

Ligger fremdeles i Helvick. Det er fint vær og vi har vært en tur i land før middag og sett meg om. Det er vakkert her. Etter middag var noen av oss i land og badet. Det var varmt både i sjøen og på land. Om kvelden var det mulig å få en svingom på dansen for dem som ønsket det. Det har vært mye fotografering her, både av barn og voksne. Har vært et strev å holde barna vekk fra båten; suvenirer, stikker og norske penger.

Mandag 25.07

Gikk ut fra Helvick kl. 06.30 og satte kursen SSV og gikk til kl. 10.00 og satte 15 liner. Tok til å dra klokken 15.30 og var ferdig kl. 17.00, men ingen håbrann å se. Bare blåhai. ”Havøy” var litt lenger vest og fikk 5 store håbrann og blåhai. Vi gikk et stykke vest og satte 15 liner kl. 18.30. Det blåser en frisk vind fra vest med mye strøm. Dro linene kl. 22.30. Fangsten var 2 små håbrann og en del blåhai. Vinden har spaknet nå utpå kvelden og vi skal gå 2 timer vest i natt.

Tirsdag 26.07

Det ble gått ca 3 ½ time vest i natt, da vi kom for nær ”Havøy”. Hun er ikke så langt fra oss her hvor vi bruker i dag. Det er fint vær og vi setter først 35 liner, men etter at vi gikk over dem og tok av 2 håbrann, så sette vi ut de andre 15 linene. Det ble in fin fangst i dag på 100 fisk, ca 2500 kilo og ca 50 blåhai. Endelig kom vi i fisken. ”Havøy” fikk vist mye det samme. ”Aksla” ropte på oss i kveld og spurte hvor vi var -  og hun fikk vår posisjon. (51,25 N og 2,8 V). Hun hadde ikke brukt i dag og bare gått for fult mot sør. Hun hadde fått 100 blåhai og 2 små håbrann i går. Vi bad henne om å ikke gå for langt sør før de sette linene. Det er ikke verdt at hun går forbi fisken, om det skulle være noe. Vi skal flytte bare en time vest i natt; det er ikke mye. Jeg er spent på morgendagens resultat.

Onsdag 27.07

Fint vær om morgenen; i ettermiddagstid tok vinden til å øke fra vest og holdt frem med strømsjø utover natta. Det blir snart mye strømsjø her, da det er så grunt. Det ble noe mindre fangst i dag; ja, jeg ventet ikke bedre heller. 46 håbranner og ca. 50 blåhai. Ombord har vi nå ca 4 000 kilo håbrann og det er ikke verst. Klokka er nå 24.00.

Torsdag 28.07

Det blåser en frisk vestavind og det er tung sjø. Ut på kvelden spakner vinden, men sjøen holder frem; litt lettere. Fangsten var ikke stor i dag; 12 små håbranner og mye hai; nær 200 stk. og selvsagt mye skade på linene og vaieren. ”Havøy” fikk 60 håbranner i dag og 64 i går. Hun er visst et par timer lengre inne (øst). Jeg tror strømmen bærer vestover. Vet ikke hvor lenge det blir gått i kveld. Anders styrer nå i nordvestlig retning. Klokka er nå 24.00 og jeg går til ro.

Fredag 29.07

”Aksla” fikk 17 i går og i dag. Anders gikk i ca. 2 timer mot NV i natt og der ble linene satt i dag tidlig. Været er fint i dag, med litt sjø som avtok utover dagen. Det ble mindre hai i dag og fangsten ble 41 håbranner. Skaden på liner er mindre, grunnet mindre hai. ”Havøy” var heldig i dag også; de er lenger inne (øst) for oss. De fikk 74 håbrann og det fikk visst ”Aksla” også. Fisken dere holdt ca. 60 kilo og vår ca. 30 kilo i dag. Vi gikk ca. 50 min. på NV i kveld, men nå har vi forandret kurs og går østover. Jeg kjenner at vi går under vinden som er vestlig i dag, så jeg bare antar at kursen er langt om til øst. Klokka er 24.00, og jeg går til ro.

Lørdag 30.07

Anders gikk østover, omtrent dertil som vi fikk de 100 fiskene; bare at vi nå er nærmere land; ca 10 mil sør for byen Cork. Der lå både ”Aksla” og ”Havøy”. Fangsten ble 86 håbrann hos oss, ”Havøy” 54 og ”Aksla” 31 fisker. ”Havøy” regner med at de har 11 tonn og vi 8-9. Det var fint vær i dag med litt økning med sjø utpå dagen. Alle 3 båtene gikk inn til Kinsale i kveld for å bunkre is og olje. Vi kom sist inn, kl. 22.30. Klokka er nå 03.00 norsk sommertid.

Søndag 31.07

Ligger i Kinsale og får ombord is og proviant i dag. I går fikk vi olje og vann. Her i Kinsale er det store festligheter som varer til og med mandag. Dans både i kveld og i morgen kveld. Dertil har de seilregatta begge dagene. Det var deltakere fra England, Frankriket og andre land, kanskje Norge også var med? De visste at kongen vår kunne seile. Vi ble alt for mye opptatt med å få proviant og is ombord, men fikk til slutt mulighet til å bli med på en fullstappet dansesal som holdt oppe til kl. 02.00, norsk tid. Kinsale er et lite ladested med helst mye gammel bosetting. Jeg fikk dessverre ikke mulighet til å se hele området. Enkelte steder var det mye skrot og mindre velstelte hus, men andre steder kunne man se vakre blomsterhager og plener; ja, på meg virket det noe romantisk hele stedet; særlig når man ser bort fra bosettingen  nede ved kaien (brygga). Kvinnene gikk som vanlig fint kledd. Derimot er mennene mindre velkledde enn hjemme hos oss. Lenger opp i elva ligger byen Cork. Også i natt ble det sent før jeg kom til ro. Klokka er nå 03.00, norsk tid.

Mandag 01.08

Gikk ut klokken 04.00 og gikk til ca. kl. 06.30. Kursen fra Kinsale var SØ til S, og det var fint vær. Vi brukte i dag litt sør og øst for der som vi fisket lørdag. ”Havøy” og ”Aksla” bruker vest for oss. Fangsten ble for oss 54 håbrann og ”Havøy” og ”Aksla” 25 hver. Fisken er små; rundt 20 kilo. ”Havøy” og ”Aksla” flyttet vestover til i morgen, men vi vil forsøke et mål til her. Klokka er nå 24.00 og jeg går til ro. Skal ha vakt fra kl. 02.00.

Tirsdag 02.08

Det er fint vær i dag; ja det fineste vi har hatt på turen, med varme og klar himmel. Vi var ferdig med settinga klokka 07.30 og tok til å drage kl. 15.00. Under draginga tok vi oss kaffi, en liten time, og var ferdig med draginga kl. 20.30. Fangsten ble 57 håbrann. Fisken var liten, rundt 20 kilo i snitt og det var en hel del med hai. Vi har flyttet oss en time øst og sør til natta. ”Havøy” fikk 25 fisker og ”Aksla” 28 fisk, men det var stor, fin fisk. Vi går nå vestover til dem og skal forsøke der i morgen. Klokka er nå 00.30 og jeg har fri vakt. God natt.

Onsdag 03.08

I dag har det igjen vært strålende fint vær med stille og varme. Også i dag som i går gikk jeg i bare badebuksa fra kl. 13.00 til kl. 17.00. Det var en vakker solrenning i dag tidlig da vi satte linene. Ja, solrenningen kan ofte vare betagende når den kaster sine vakre farger over land og hav. Det kan ikke gjengis på et papir. Vi gikk vest i ca. 5 timer mot vest i (går)natt og satte linene i dag sør av sørvestpynten av Irland. ”Havøy” og ”Aksla” bruker et stykke nordom oss. Fangsten i dag ble for oss 38 store håbrann, ca 1200 kilo og ”Havøy” 16 fisk og ”Aksla” 13 fisker; også det var store fisker. Kl. 23.00 ble kursen satt mot sørvestpynten av Irland, og hvor langt opp det blir gått, det får jeg se i morgen. Klokka er nå 00.40. God natt.

Torsdag 04.08

Vi gikk i natt 2 ½ time mot NV. Vinden frisknet litt på fra nord og det varte ikke lenge før det ble enkelte tunge strømsjøer. Jeg hadde vakt fra kl. 03.00 og utover, men jeg syntes det var stor forskjell på temperaturen og været i det hele, sett i forhold til de andre 2 dagene. Ja, jeg fikk nå vakta fra meg ganske fort fordi jeg egner liner og koker kaffi til mannskapet skal tørnes ut. ”Havøy” og ”Aksla” var visst nord og vest for oss. Fangsten ble for oss 14 håbrann, ca 400 kilo og ”Havøy” 23 og ”Aksla” 9 håbrann. Vi tok til å gå mot NV 230o kl. 19.00 og det gjorde de andre 2 båtene også. Klokka er nå 21.30 og jeg går til ro.

Fredag 05.08

I går og i natt gikk vi visst til kl 00.30. ”Havøy” brukte nordom oss og ”Aksla” stoppet der sør som vi var i går, ja litt sørom. Her som vi bruker i dag er det ca 1 ½ time til lands og fangsten ble 10 håbrann og 3 små for oss. ”Havøy” fikk noen fisker nord for oss, men oppgav ikke noe antall. Heller ikke ”Aksla” oppgav antallet, man han hadde fått bra med fisk på de første 20 linene. Været er fint med en frisk bris fra nord. Vi fortsetter nornord for å bruke siste målet vårt og samtidig korte av på hjemveien. Vi tok til å gå på nord kl. 19.00 og gikk til i dag.

Lørdag  06.08

Også i dag blåser det en frisk nord bris. Fangsten i dag ble 9 fisk og 7 små, tilsammen 300 kilo. ”Havøy” fikk ca. det samme. Hun brukte 2 timer lengre nord. "Havøy" har nettopp passert 500 fisk og vi 475. Vi slutter av i dag og går hjem. Skulle tro vi kommer hjem til onsdag morgen om alt går bra. ”Aksla” skal fiske noen mål til. Hun får visst bra med fisk der sør. Tidligere i dag hadde hun fått 4 fisker på 4 liner. Hun kommer nok inn med den største fangsten. Vi har bare 1 kasse agn igjen. I de siste dagene har vi gjort spredte forsøk her på sør og vestsiden av Irland; og funnet fisk, men ikke så mye som lengre sør. Kl. 18.15 ble vi ferdig med draginga og satte så kursen hjemover.

Søndag 07.08

Morgenen gryr og jeg har nettopp kommet fra vakt. Kl. 24.30 var vi 165 kvart mil fra sørpynten av Hebridene. Vi styrer nå på NØ. Klokka er nå 05.00; ferdig med vakta vår. Eg har barbert og vasket meg ”all over”. Det føles/kjennes godt å få skitten av seg og få reine klær på. Det er noe bevegelser til å vaske seg i , men det går fint, selv i et vaskefat. Kattevask er bedre enn ingenting, og noe søling blir det jo, men det går fint for meg og da skulle det nok gå for andre også. Denne turen har det vært liten tid å lese, men nå på hjemveien, blir det bedre anledning til det. Klokka er nå 18.30 og jeg skal ikke på vakt før kl. 24.00. Klokka 23.00 var vi tvers av sørpynten av Hebridene. ”Havøy” kom dertil klokka 20.00, så de ligger 3 timer foran oss, og har bedre fart. Vi har kommet inn i smulere sjø nå, og alt er stilt og fredelig; bare bankinga fra maskinen. Månen lyser opp omkring oss fra en klar, blå himmel, men ut på morgensiden tar enkelte skydotter til å skjule den for oss, men rett over oss er himmelen ennå stjerneklar. Klokka 04.00 passerte vi Ushenish fyr på babord side og hadde da Neist fyr (2 blink) på styrbord baug (Little Minch ligger mellom dem). Klokka er nå 05.20 , jeg har frivakt og går til ro.

Mandag 08.08

I dag har jeg atter vakt fra kl. 12.00 til kl. 16.00 og været er fremdeles fint; en liten sørøst bris. Har nå fare over North Minch og passert Cape Wrath kl. 16.30 og styrer nå 55o øst. Skottlands vestkyst sørfor Cape Wrath har mye til felles med den norske, særlig ved Romsdalskysten. Bergartene her ser rødlig ut for oss på denne avstanden og liknende bergartene på den norske sørlandskysten. Klokka 20.00 passerte vi Sule (Sherry) fyr, vest for Orkenøyene. ”Havøy” skal visst ennå ligger 3 timer foran oss, men ville nå gi henne det hun tålte for å komme inn til onsdag middag. Vi passerte Noup Head fyr kl. 01.45 og skulle da greie å passere sørspissen av Shetland mellom kl. 09.30 og kl. 10.00. Et sjeldent fint vær har vi hatt denne turen. I natt på vakta vår, hadde vi klart måneskinn som glitret i småbølgene, men en liten nordøst bris driver båten sakte og rolig. Håper vi vår mulighet til å sette seil når vi når Shetland.

Tirsdag 09.08

Klokka 10.00 i dag passerte vi sørspissen av Shetland og vi regner med å være hjemme kl. 10.00 og kl. 1200 i Bergen i morgen. ”Havøy” kommer antakelig hjem kl. 05.00 i morgen og skal losse i Bergen  kl. 09.00. Det er lite vind fra nordøst, men Ingvald heiste seil likevel og fendrene ligger klare på luka. Vi er ennå 16-17 timer fra land. ”I tida skal trollet drepast”. Klokka er nå 18.00. Den siste vakta vår denne turen var fra kl. 24.00 til 04.00 og kursen er fremdeles 84o (Øst til N halv Øst). Det blir noe rulling på denne vakta vår, men ikke noe særlig vind, men noe sjø fra nordøst. Det har vært roligere etter at vi passerte Revkanten kl. 04.00. Jeg er søvnig og går til ro, klokka er nå 04.40, god natt.

Onsdag 10.08

Vi kom til Bergen etter endt tokt i dag onsdag 10 august og losset vel 12 tonn håbrann. ”Havøy” kom 5 timer før oss og hadde 14,5 tonn håbrann. Vi skal ut igjen neste uke.

Odd Haugetun

Mannskap "Rongøy" 1960:

Anders Kvalheim (Rong): 

Skipper

Ingvald Nilsen (Rong): 

Bestmann

Jakob Ingvaldsen (Rong): Maskinist

Anders Johannesen (Rong): 

Kokk

Odd Haugetun: 

Mannskap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HabranntilFoto1.jpg (52159 byte)

Håbrannfiske med "Rongøy". Foto utlånt av Odd Haugetun.

 

 

 

 

 

 

HabranntilHavoy.jpg (34286 byte)

"Havøy". Foto: Kjell Birger Sønstabøs fotosamling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med stor takk til Odd Haugetun for tilgang og tillatelse til å legge notatene ut på fiskeri.no

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen,  tlf. 52 81 80 33, send e-post

website counter