website counter

Filetering av berggylt - en underkjent matfisk

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Berggylt

Berggylt er en svært vanlig fisk langs store deler av kysten. Fra våren til høsten får du den oftest på grunt vann helt nære land. For mange er berggylten en ufisk, og man kan få store mengder av den på trollgarn. Denne fisken er imidlertid en undervurdert art med hensyn til dens nytteverdi. Kjøttet er velsmakende, og noen fisker faktisk bevisst etter berggylt når fremtidige middager planlegges. Den brukes oftest til steking og i fiskesupper, og den er enkel å filetere. Du må ikke nødvendigvis ha trollgarn for å få tak i fisken. En vanlig fiskestang med en liten kork med agn (strandsnegl, blåskjell e.l.) er en vel så effektiv fiskemetode. Da kan du stå på land og la agnet drive helt inn til bergveggen.

Filetering av berggylt

1. Fisken bløgges, men sløyes ikke. Skjær et snitt langs siden; fra nakken (foran ryggfinnen) og på skrå ned og bak til bakkant av gattåpningen. Fiskens store og harde skjell gjør at du må "sage" deg gjennom skinnet.

2. Ta tak i sporen (halen), og bruk negler til å holde igjen med. Legg knvibladet ved overgangen til sporen, skjær ned gjennom skinnet til bladet stopper i ryggbenet og legg kniven flatt i retning fra deg. Skjær deg fremover mot det første snittet du lagde. Fileten vil da løsne. Det hender at man kommer i kontakt med beina i brysthulen, men disse frigjøres enkelt fra fileten med kniven.

3. Snu fisken og gjenta operasjonen. Du får da to brede fileter. Se dette på film

4. Skjær deg ned til skinnet helt ytterst i bakkant av fileten. Bruk negler eller en tang (som vist på bildet) til å holde fast i skinnet. La kniven helle svakt nedover mot skinnet. Dra skinnet forsiktig frem og tilbake mens du drar det mot deg (gjøres med venstre hånd hvis du er høyrehendt). Hold kniven godt fast og la bevegelsene med venstre hånd frigjøre fileten fra skinnet.

5. Se over filetene. Stryk fingre langs hver filet, og kjenn at du har fått bort alle bein.

6. Vask og skyll filetene godt. Dersom du skal bruke de samme dag, eller dagen derpå, kan du sette dem i kjøleskap. Ellers kan de fordeles i passe porsjoner (500-grams pakker er ofte lurt) og legges i frysen.

Her gjøres bevegelsene med venstre hånd og tangen som har et godt tak i skinnet.

Her er utgangspunkt for stekt/grillet berggylt, eller råstoff tli annen fiskemat

Oppskrift

Bland 2 ts. salt og 1 ts. pepper (evt. også grillkrydder) sammen med 1 dl. hvetemel. Bland dette og rull filetene i melet. Stekes godt (evt. med litt løk) på middels til sterk varme på panne med mye smør. 

 

Server med små poteter eller pommes frites, smeltet smør med løk eller salat.

 

Berggylt passer også til fiskesuppe og fiskegrateng. Den kan også inngå som en av flere arter når man lager fiskefarse

 

Se filetering av berggylt på film.

Tilbake til fritidsfiske                Til fiskeri.no