website counter

Fiskenuggets - enkelt og godt

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen.. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Filet som råstoff

For mange er prosessen "fra hav til bord" viktig, men for å lage nuggets kan du selvsagt kjøpe ferdig filetert fisk. Det kan være en fordel å la blodfersk, filetert fisk få ligge i kjøleskapet natten over før du steker den. Er den for fersk, faller den fort fra hverandre. 

 

Når du lager nuggets, vil imidlertid hinnen rundt filetbitene, være med på å holde bitene faste og fine. Fisken du ser til høyre, er fileter av lange, men det ble også brukt fileter av en liten torsk da nuggetene på denne siden ble laget. Tips til filetering finner du på denne siden. Du kan bruke de fleste fiskeslag til denne retten, også fileter av flatfisk.

 

Fra filet til nuggets

 

1. Skjær filetene i store terninger, og legg dem i en bolle. Du kan da strø litt salt og pepper over filetbitene, og evt. legge litt løk mellom bitene

 

2. Gjør klar en tretrinns "produksjonslinje" der du trenger en skål med et lett pisket rått egg (evt. iblandet med litt salt og pepper). Deretter trenger du en skål med griljermel, knust kavring, brødrasp eller lignende. På denne siden er det brukt griljermel.

 

3. Du kan nå ordne med ris, salat, borddekking eller annet du må ha ferdig. Selve stekingen av fisken går raskt.

 

4. Varm opp en stekepanne på middels til sterk varme. Ha i en god smørklatt og rikelig med olje (eksempelvis olivenolje). Du kan også bruke frityrgryte til dette.

 

5. Ta en filetbit, dypp den i egget, rull den i griljemelet og legg den på stekepannen. Gjenta til pannen er full. Når fiskebiten har fått en gyllenbrun og sprø stekeflate, snur du den. Har du mye å steke, må du fylle på med mer olje og smør i panna. Dette er den travleste delen av prosessen.

 

6. Etter et par minutters steking på hver side, legges nuggetene i en ildfast skål som kan stå på ovnen på svak varme. 

 

Tilbehør

 

Tilbehør velger du selv, men pommes frites er et klart alternativ. Nuggetene er nære slektninger av fish & chips, og smaken er ikke så ulik. Du kan da også ha en salat og dressing som tilbehør. Bildet til høyre viser nuggets med kokt ris. Du kan da også bruke soyasaus og lettkokte grønnsaker. Eventuelt lage en peppersaus. Wokkede grønnskaker fungerer også fint.

 

Tilbake til fritidsfiske

En skarp kniv gir fine fiskestykker

Tilbehør velger man selv, og mulighetene er mange

langefoto.jpg (32314 byte)

Lange får man ikke så ofte, men den er en ypperlig råvare tl fish & chips og til fiskenuggets. Det er denne fisken som blir til nuggets på denne siden.

fiskenuggets7.jpg (42019 byte)

Til nuggetene kan man godt gjøre den enkelt. Pommes frites og litt grønt er med på å gjøre måltidet pent og enkelt. 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen