website counter

Behandling og bruk av småflyndrer

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Småflyndrer

 

Både på trollgarn og liner kan du få småflyndrer, og ikke alle bruker disse fiskene ettersom de synes vanskelig å filetere. Det er likevel fult mulig å lage utmerket mat av denne råvaren, og mange foretrekker de minste flatfiskene. Du kan skjære dem i strimler/koteletter og steke dem, eller som her: Steke dem hele. Sandflyndrer og små rødspetter er vanlige og ideelle til dette formålet.

 

Behandling av småflyndrer

 

1. Sløy fisken. Frys den, eller: Legg flyndrene i kaldt vann tilsatt en skvett eddik. La dem ligge der noen timer, eller natten over. Eddik løser opp slimet som flyndrene er så kjent for. 

 

2. Vask så slimet av fisken. Bruk en saks til å klippe av finnene. Også buk- og sidefinne (i bakkant av der hodet var) kan fjernes. Lag et lite snitt i buken ut mot siden. Vask buken, fjern hinner og gni bort blodet som ligger langs ryggbenet. Mange arter har en kjertel på hver side i bakkant av buken. Ved å snitte fisken i buken, kan du enkelt fjerne disse.

 

3. Fisken er nå klar til bruk. Du kan (som på bildene) skjære et snitt fra nakken, langs midtlinjen på ryggen, ned til halen. Strø litt salt og evt. annet krydder i snittet. Dersom du ikke skal bruke fisken med en gang, kan du sette den i kjøleskap, gjerne på en seng av løk, purreløk eller andre urter. 

 

4. Stek fisken på middels til sterk varme. Du kan gjerne legge noe godt i buken og i snittet langs ryggen (på bildet er det fylt med løk og purreløk). Sett lokk på i deler av stekeprosessen slik at fisken blir godt gjennomstekt. Når den er gyllenbrun, vender du den.

 

5. Spises deretter som den er eller, med ønsket tilbehør. Når du spiser: Plasser gaffelen i snittet på ryggen. Press ned til du støter på sidebena. Skrap kjøttet med deg utover mot siden av fisken uten å presse hardt ned. Dermed får du beinfri fisk på gaffelen. Etterpå snus fisken og du spiser blindsiden på samme måte.

 

Se også: 

Behandling av flatfisk

Filetering av flatfisk

God mat av små fisk

Du kan også lage et tilsvarende snitt på fiskens blindside. Når du fyller buk og snitt med krydder, smør og urter, kan den med fordel stå en stund i kjøleskap og absorbere de tilsatte smaksstoffene. Liker du fisk, vil du garantert falle for denne måten å tilberede flatfisk på.

Flyndre7.jpg (38246 byte)

To personer kan spise av samme fisk; fra hver sin side av snittet langs ryggen. Når øyesiden er skrapt ned til sidebena, er det bare å snu fisken, og forsyne seg på samme måte av blindsiden.

Litenflatfisk.jpg (42611 byte)

TTilbake til fritidsfiske                   Til fiskeri.no