website counter

Tilbereding av hummer

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen.. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Edel fangst

For mange fritidsfiskere er hummersesongen årets høydepunkt. Agnet ligger på vent i fryseboksen, og teinene er gjort klare til å gå i sjøen når september går over til oktober. Det gjelder å kjenne "plassene"; steinfyllinger, moloer, berg med sprekker og andre steder der hummeren gjemmer seg og dermed lar seg fange i teine. Hummeren blir også tatt i ruser og garn.

 

Behandling av hummer

Når du får din første hummer, kommer du aldri til å glemme hvor du fikk den. Mens krabbe går stille i teinene, avslører hummeren seg med plaskelignende slag i teina. Klørne til hummeren må man vokte seg vel for. Grip derfor hummeren i bakkant av ryggskjolet eller i fremre del av halepartiet. Tipp den fremover og løft slik at klørne henger nedover. Hummeren tåler å være utav vannet noen timer (hold det fuktig, gjerne med litt tare), så du trenger ingen stamp med vann til oppbevaring. Mange ønsker å samle flere hummere før de skal spises. Derfor er det vanlig å legge dem i et bur eller en kasse/kiste som fortøyes i kai eler båt og senkes ned i sjøen. Hummeren er kanibal, og hvis du har flere hummere i samme kiste, må du låse klørne. Dette kan gjøres ved å tvinne streng eller sterkt gummistrikk rundt hver klo.

 

Avliving

Ønsker du å oppbevare hummeren i fryseboksen, foretrekker noen å fryse den levende. I noen land er det vanlig å avlive hummeren ved å legge den levende i saltlake. Brå død inntreffer dersom du stikker en kniv gjennom hodet. De fleste legger imidlertid hummeren levende i kokende vann.

 

Koking av hummer

Du trenger ei stor gryte ettersom hummeren tar adskillig mer plass en krabben. Ha salt i vannet (ca 50 gram til hver liter vann) og la det koke opp. Når det fosskoker, er det på tide å slippe hummeren oppi. Små hummere koke i 15 minutter; og litt lengre for større.

 

Tradisjonell tilbereding

La hummeren avkjøles i noe av kraften. Når du har helt av vannet, legger du den på ryggen. Alt dette gjøres for å holde kjøttet saftig. Bruk så en tung kniv til å dele hummeren på langs; begynn med hodet og "knekk" deg bakover. Tarmen finner du på ryggsiden langs hele halepartiet  Den er oftest mørk, men kan også være gul eller lys rosa. Denne fjernes. Fjern også magesekken som ligger like bak øynene. Knekk av klørne og gi dem evt. et par kraftige slag, slik at de lett lar seg renske. Mulighetene for tilbehør er mange. Tradisjonelt blir hvitt brød og majones brukt. Ekstra fin glans i hummerskallet får du ved å gni det med et håndkle eller smører på litt matolje.

Ta tak bak ryggskjoldet, og tipp fremover før du løfter hummeren opp.

Vannet vil slutte å koke når hummeren er tatt oppi. Ha derfor plata på fult helt til det koker opp igjen. Hummerens farge skifter mot rød med en gang den er kommet i gryta. Noen velger å la den bare trekke i gryta (10 min. per kg hummer.)

"Lusene" som ligger i en rekke mellom bena og skallet, tas ikke av ved servering, men de skal ikke spises.

 

Se også Fiske med teiner eller les mer om fritidsfiske

10.18.HummerRyvingen02c.jpg (81889 byte)

Hummeren har fryktingytende klør, og den går også løs på hverandre. Her er klørne sikret.

 

10.15.Hummerhal05d.jpg (60658 byte)

Her har to hummere funnet veien til teina. Her brukes atomteiner. 

Til fiskeri.no