Fritidsfiske med teiner  

 

Generelt Regelverk 

Som fritidsfisker har du lov til å fiske med opp til 20 teiner eller 10 hummerteiner. Kuler/Blåser skal være merket med navn og adresse. 

 

Regelverk for fiske med krabbeteiner fra 2009

I perioden da hummeren er fredet er det ulike dybdebegrensinger for krabbeteiner. For å være på den sikre siden, bør du lese regelverket for hummerfiske ettersom det er satt krav og begrensinger til fiske med krabbeteiner i hummerens fredningsperiode.

 

Regelverk for fiske med hummerteiner 2009

All rognhummer er fredet, og må settes ut igjen. Sesongen for hummerfisket starter 1. oktober og varer til 31.desember. Fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane  slutter sesongen 30. november. Minstemålet for hummer er 25 cm. totallengde eller 9 cm. ryggskjoldlengde.

 

Du bør også lese reglene om fluktåpninger og andre spesifikke regler på Fiskeridirektoratets side. Der kan du også finne en side med "ofte stilte spørsmål".

 

Generelt om teiner

Noen teiner er konstruert for å fange krabbe, mens andre er tilpasset fiske av hummer. Fritidsfiskere setter ofte teinene enkeltvis, men hvis du vil spare tid, kan du sette dem i serie med ønsket taulengden mellom teinene. For fangst av krabbe og hummer bør du unngå sandbunn. Finn steder med tarebunn, stein eller fjell. Både krabbe og hummer gjemmer seg i tareskog og i sprekker i berget. Teiner av treverk må ofte legges i bløt i sjøen et par dager før du skal bruke dem. De trekker da til seg vann og blir tyngre. Ofte er det støpt i passe med betong i bunn av teinene. Tørre treteiner flyter godt (selv om de er støpt i), og det er kjedelig å oppdage det først når du har egnet dem og hiver dem uti for første gang.  Fiske etter sjøkreps foregår i liten grad som fritidsfiske, men også her brukes teiner. Dessuten finnes det fisketeiner, men det får komme i et annet kapittel.

 

De vanligste teinene til fritidsbruk

 

Kasseteiner (krabbe og hummer)

Kasseteinene er mye brukt både av yrkesfiskere og fritidsfiskere, både til hummer- og krabbefiske. Vær imidlertid oppmerksom på at noen av de rimeligste modellene ikke er særlig solide. Husk at teinene skal hales opp og kastes uti mange ganger, og at de må tåle å stå ute i sjø og sterk strøm. Rammeverket og kledningen på teinene bør derfor tåle en støyt. Du får som regel det du betaler for. De fleste treteinene har en klatt betong i bunn. Hvis ikke, må du selv støpe i, eller fylle nok stein til at den synker og ligger stødig på bunn. Kalvene (åpningene) finnes i hver ende av kassen. Som regel er kalvene konstruer av not som skråner inn mot kassens midtdel. Krabben liker stramme kalver. Noen fiskere velger å slakke den øvre del av kalven i hummersesongen. Dermed legger den øvre del av kalven seg ned på nedre del av kalven. Åpningen (til egning og å ta ut fangst) finnes på topp av kassen i form av et lokk (mange ulike patenter i så måte). Minuset med kasseteinene er at de er tunge å arbeide med.

 

Atomteiner (populære under hummerfiske)

Disse runde/eggeformede teinene er laget av stålspiler som er trukket med not. Stålspilene gir teina en form som minner om et atom (derav navnet). I bunn på teinene er det støpt i betong for å få teina til å ligge riktig og stødig på bunn. Kalvene er laget av sort plast og formet som ei trakt inn mot teina. Atomteiner kan brukes til krabbe, men det er under hummerfisket de kommer best til sin rett. Atomteina er helt lukket, og man må derfor knyte opp en knute for å kunne tippe kalven opp. Dermed kan man få ut fangst og egne på nytt. Slik kan du tilberede hummeren

 

Sammenleggbare teiner (krabbe)

De siste årene er det produsert en mengde ulike varianter av kvadratiske, sammenleggbare teiner i ulike størrelser. Disse er rimelige i innkjøp (50 - 120 kr.), og er faktisk fult brukbare, i alle fall til krabbefiske. I de største modellene kan man også få torsk. Disse teinene er lette og kan flatpakkes når de ikke er i bruk. De er også enkle å åpne. Agnet plasseres i en liten notpose i midten av teina. Man kan med fordel ha en flat stein i disse teinene for at de skal ligge stødigere. Slike teiner er lette, og man bør derfor ikke sette dem der de ligger utsatt til for sterk strøm og tung sjø.

 

Skotteteiner (hummer og krabbe)

De siste årene har ulike varianter av skotske teiner blitt populær i Norge (både norske varianter og importerte teiner). Disse brukes fortrinnsvis under hummerfiske. Dette er tunge og meget solide teiner som mange yrkesfiskere har trykket til brystet. Noen av disse teinene er rett og slett for tunge å arbeide med for fritidsfiskere (dersom du ikke har montert linehaler/spill i båten). Investerer du i ei slik teine, kan du imidlertid regne med at den fisker godt og at du kan ha den lenge. Her en uhøytidelig test. Litt om agne til hummeren, kan du lese om her

 

10.18.HummerKrabbe05a.jpg (51304 byte)

 

10.15.Hummer05b.jpg (70060 byte)

Hummeren måles fra spissen av pannehornet til enden av halen.

 

10.15.Hummerhal05i.jpg (54625 byte)

Hummer fanget i atomteiner.

 

 

03.Krabbeteiner02c.jpg (92161 byte)

Tradisjonelle kasseteiner brukt av yrkesfiskere og fritidsfiskere.

 

 

10.18.HummerRyvingen02i.jpg (73445 byte)

Hummer fanget med kasseteiner.

 

Teinefoto1.jpg (45361 byte)

Atomteiner

 

 

Teinefoto2.jpg (55947 byte)

Liten skotteteine. Solid, tung og kostbar.

 

Tilbake til fritidsfiske                 Til fiskeri.no

 

website counter