website counter

Tørrsild - Tørket sild

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Tørking og tradisjon

Når silda tar gytefeltene langs kysten om vinteren, kommer den i store mengder. Man måtte håndtere - og konservere - mye mat på kort tid. Tørking var en av metodene. Det er også laget en film som viser tørking av sild.

Sildefiske

Sild tatt i garn holder ikke samme kvalitet som notfanget sild, men garnsilda egner seg meget godt til "torrsild". Noen velger også å røyke den, men nedenfor finner du oppskrift der det kun brukes litt salt og tørketid. Gjør gjerne klar ei bøtte med lett saltlake på forhånd.

Slik snitter du fisken

Du kan begynne med å skjære av hodet, eller snitte med hodet på (som vist her). 

Lag et snitt fra nakken - langs ryggbeinet - og nesten helt bak til sporen. Snitt inn til buken, men like før kniven kommer til sporen, stikkes den gjennom hele fisken i noen centimeter. Stopp snittet der sporen starter. Sjekk at snittet går helt inn i bukhulen. 

Skjær av hodet på skrått fra nakken og ned bak sidefinnen. Er du nøye med kniven, har du ikke grapset til melke/rogn, og denne lar seg da lett fjerne når du åpner fisken i ryggen. Se større bilde av resultatet.

Lett saltbad og tørking

1. Ta ut rogn/melke og annen innmat.

2. Vask den rensede silda i kaldt vann slik at du får bort sener, blodrester, og rester av innmat.

3. Legg sildene i en lett saltlake i 20-30 minutter. Legg gjerne 10 sild i lake samtidig slik at det blir lettere å beregne hvor lenge de har ligget. I mellomtiden kan du gjøre klar neste pulje. Laken kan du bruke på nytt til neste pulje.

4. Ta sildene ut av lake og heng dem opp på ei stang ved å tre stanga gjennom snittet du lagde i forkant av sporen. Velg å tre gjennom fra skinnsiden, og da vil kjøttsiden av fisken vende utover. Evt. kan du låse fiskens posisjon ved å brette sporen gjennom snittet. Husk - med tanke på underlaget - at det vil dryppe litt lake og fett fra silda.

5. La den henge luftig og under tak i noen uker. Når de er mørke og tørre, drar du av skinnet, og snitter den i biter. Dermed har du deilig påskesnacks, og kystens svar på spekemat.

torrsild ryggbein.jpg (83891 byte)

Ved å stikke kniven inn under ryggbeinet like bak ryggfinne, kan du fjerne det meste av ryggbeinet ved å dra kniven mot nakkepartiet mens knivbladet holdes skrått bort fra fileten.

Tilbake til fritidsfiske                Til fiskeri.no