website counter

Trollkrabbe - oppskrift på koking

Advarsel: Utdanner du deg innen kokkefag eller fiskerifag, så ikke bruk disse forklaringene under eksamen. Dette er delvis selvlærte teknikker ment til å hjelpe rådville fritidfiskere.

Trollkrabbe

 

Den er ikke vanlig å få under fritidsfiske, men dersom du setter garn eller teiner på dypt vann (30 m. og dypere) kan du få trollkrabbe som bifangst - og gjerne på bløt bunn. Den er en ådseleter som gjerne går etter agn i krabbeteiner eller fristes av fisk som sitter fast i garnmasker. Med sine lange ben og sin piggete fremtoning er det ikke rart at den setter seg fast i jakten på garnfisk. Når man først får den om bord, er det mange som velger å kaste den ut igjen - men, ikke gjør det.

 

Sjelden delikatesse

Trollkrabben har ingen kommersiell interesse, men er likevel ikke sjelden å få som bifangst for yrkesfiskere. Det har imidlertid vært gjort forsøk på å få til et fisk, uten å lykkes. Motivasjonen ligger i den gode smaken på kjøttet i de lange bena. Det er faktisk ganske mye kjøtt i beina og klørne, og det er absolutt bryet verdt å koke en enkelt krabbe av litt størrelse.

 

Koking

1. Kok opp vann i ei stor gryte. 

2. Tilsett salt (og her er det mange meninger om mengde) og rør det ut i vannet. Trollkrabben på denne siden ble kokt med 1 strøken ss salt per liter vann.

3. Trollkrabben legges levende i gryta. Dersom du har flere krabber, kan man ta av klørne og beina, og bare koke disse. Når hele krabben kokes er dette for å bevare saftighet i klørne.

4. La trollkrabben koke i 8-10 minutter før vannet slås ut.

5. Legg trollkrabben til avkjøling (gjerne utendørs).

6. Når trollkrabben er kald, rives ben og klør forsiktig av helt inne ved kroppen. Det er en del kjøtt i leddet inntil kroppen, og prøv å få dette med. Resten kastes.

 

Trollkrabbe kan tilberedes på samme måte som andre skalldyr og erves som den er eller med klassisk skalldyr-tilbehør (loff, smør, majones, sitron, salat o.l.).

 

Se evt. også 

Koking av hummer

Bilde av trollkrabbe

Uglesett og piggete - men en sjelden smaksopplevelse

Trollkrabbe foto

Kokt trollkrabbe

Skallet på klørne og bena er hardere enn hos kongekrabben og beskyttet av harde pigger. Den renses altså med forsiktighet, men kjøttet løsner lett på innsiden av bena. Den store knusekloa har mye mat i seg, men den er spesielt godt innpakket i spisse utvekster. Når du først får ut maten og får smake kjøttet, vil du kanskje få en ny favoritt blant våre mange delikate skalldyr.

Tilbereding av trollkrabbe

trollkrabbe tallerk.JPG (39215 byte)

En enkelt trollkrabbe som en sjelden og smakfull forrett Med skjoldbredde på 10 cm. er "vingespennet" på over 50 cm. - som en liten kongekrabbe.

trollkrabbe stor.jpg (81915 byte)

TTilbake til fritidsfiske                  Til fiskeri.no