Enkle tips til nye fotografer

Hvordan få bildene til å bli best mulig

På fiskeri.no finner du hundrevis av bilder av båter, og fiskerier. Noen bilder er gode, mens andre er mindre gode. Her skal du få noen tips hentet fra egen erfaring (og feiling) etter flere år med fotografering på - og ved - sjøen. Trenger du nytt kamera, kan du få noen tips her.

 

1. Plasser deg riktig

Dette er ofte vanskelig når det gjelder fotografering til sjøs, men samtidig er det helt avgjørende for resultatet av fotograferingen. Ha sola i ryggen slik at motivet blir opplyst. Dette er enkelt når du har egen båt å fotografere fra. Bildene nedenfor viser samme båt med samme kast. Hele serien ble tatt med sola i ryggen. Å ta bilder mot sola kan gi spennende og kunstneriske effekter, men hovedregelen er lys på motivet. Båter som drar redskap (og kaver not) dreier ofte på seg, så vær tålmodig og vent til motiv og lyssetting er riktig.

 

03.09.RisholmKaster04e.jpg (43996 byte)

03.09.RisholmKaver04n.jpg (52676 byte)

03.09.RisholmKaver04r.jpg (49672 byte)

 

2. Finn gode motiv. Standard fotografering av fartøy tilsier at du skal stå høyere enn dekkshøyde, og ha båten på skrått mot deg. Helst skal styrbord side være vendt mot fotografen. Dette gjør at bilder tatt fra bruer, eller fra høyder rundt trange sund, ofte gir gode motiv. Du kan også eksperimentere litt med alternative vinkler og motiv. I serien nedenfor er det både brukt egen båt, og tatt bilder fra mast og dekk i notbåten.

 

05.15.Seiopptak04i.jpg (80857 byte)

05.05.Seiopptak04o.jpg (68368 byte)

05.15.Seiopptak04m.jpg (89342 byte)

 

3. Beskriv en handling. Et bilde skal fortelle noe, og det kan være så enkelt som å fortelle hvordan en båt ser ut. Bilder kan også beskrive/illustrere en handling. Ha gjerne med personer på bildene. Bildene ovenfor viser at noe spesielt skjer. Her skal resultatet av uker med låssettingsfiske avsluttes med å levere fisken til brønnbåt. Sprellende fisk, rennende vann, og tilstedeværelsen av personer gir bildet liv.

 

4. Fotografering fra land. Du har ikke alltid så god tid når du fotograferer båter som kjører forbi. Ofte har du liten tid på deg (Unngå likevel å parkere på bruer). Plasser deg derfor høyt, og kom i posisjon i god tid før båten passerer. Se inn i linsa, og forestill deg hvordan lyssettingen blir. Bakgrunnen er også viktig. Stilas, falleferdige bygninger, høye kraner, og rustne holker, er ikke alltid så hyggelig å ha i bakgrunnen når du skal ta et pent bilde av en båt. Ha sola i ryggen dersom det er mulig. Ta mange bilder av båten mens den passerer.

 

5. Horisonten. Dette er vanskelig, men blir en vane etter noen hundre bilder. Horisonten skal være vannrett, selv når du tar bilder fra en vuggende båt i fart. Horisonter og fjell som er skeive, gir dårlig inntrykk. Motivet skal være slik man hadde sett det selv dersom man stod der fotografen var; og da står man ikke på skakke.

 

6. Ta rikelig med bilder av hver situasjon, og bruk maksimal oppløsning på bildene. Ha fotoapparatet inntilt på "auto", med mindre du har lang erfaring i å mestre de ulike innstillingsmulighetene. Fyll opp minnebrikken, og last alt over på PC`en. Etterpå kan du - i ro og mak - sortere ut det som ble uklart, tatt i motlys, skeivt, o.s.v. Noe kan også justeres, men husk at kraftige korreksjoner (og beskjæring) i fotoprogram, går ut over kvaliteten på bildet forøvrig. La bildestørrelsen være original (Det er også disse formatene fotobutikken tilbyr ved fremkalling). Mye gratis software på nettet kan enkelt installeres og hjelpe med sortering av bilder og korrigering. Du kan også selge amatørbilder. Mer webinntekt.com kan du lese mer om å tjene penger på egne bilder 

 

Bilder kan du også se på scanfishphoto

 

Lag din egen nettside