website counter

Småretter med stor smak fra små fileter

Advarsel: Metoder og oppskrifter på denne siden er hovedsakelig selvlærte og har ingen faglig forankring.

Liten fisk?

Noen ganger er det fortvilende å få de samme små fiskene hver gang man fisker. Mange sportfiskere og fritidsfiskere "sliter" med dette. Sandflyndre er en art som slik sett er svært vanlig mange steder langs kysten. Dens ukurrante størrelse gjør dessuten at mange går lei, og ikke ønsker å bruker fisken. Her følger imidlertid noen tips om god, alternativ mat av sandflyndre og annen småfallen fisk.  

 

Hjem med sandflyndre, igjen

Vel til lands med den småfalne fangsten, blir flyndrene lagt i eddik noen timer, før de sløyes og fileteres. Resultatet blir små og tynne fileter med en lys og frisk farge (og du kan gjerne bruke andre fiskeslag). Filetene får ligge natten over i kjøleskap.

 

Filetrull med reker

Dette er enkel og god mat (og dessuten tar den seg fint ut på tallerken). Bruk gjerne en boks ferdig pillede reker. Legg ønsket antall fileter i ei skål, og tøm over noe av laken som rekene ligger i. La filetene ligge slik i ca. en halv time. Rekelaken gir en fin saltsmak på filetene, så du trenger ikke å salte filetene. Ta så filetene ut av laken og legg 5 - 7 reker på filetens flateste side (der skinnet har vært). Samle rekene mot den tykke enden, og rull fileten sammen slik at du avslutter med halepartiet. Sett en tannpirker i halepartiet og tvers gjennom rullen. Drypp evt. noen dråper sitronsaft over rullen. Sett i ovenen på 160 grader et lite kvarter før de skal spises. De tynne filetene skal da være gjennomstekt mens rekene fremdeles har fin konsistens. Server med baguetter, pommes frites eller det du måtte ønske av salater og annet tilbehør.

 

Flyndrerull med løk.  

Bare fantasien setter grenser for hva du kan fylle filetene med, men her følger en annen enkel og smakfull måte å tilberede fileter på. Krydre filetene med salt og pepper. Hakk opp løk (av ønsket type) i små biter og stek i smør på panne. Legg filetene med den flateste siden opp, og bruk en spiseskje til å legge en klatt stekt løk på hver filet. Samle løken nærmest den tykke enden av fileten, og rull fileten derifra slik at den omkranser løkfyllet. Når halepartiet av fileten avslutter rullen, settes en tannpiker gjennom rullen. Sett rullene i ovnen (160 grader) i et lite kvarter. 

 

Bankers - stekte fileter

 

1. Hvorfor ikke gjøre det helt enkelt? Krydre filetene med salt og pepper (evt. din favoritt krydderblanding). Stek dem lett brune i olivenolje og smør. Server med pommes frites, bakt potet eller ris. 

 

2. Du kan også skjære filetene i strimler. Krydre dem og stek dem i smør og olje på sterk varme. Kjøp evt. en pose wok-grønnsaker og fres disse på pannen på samme måte. Bruk gjerne litt soyaolje på grønnsakene. Kok ris til, og "that's it".

 

Se også: 

Behandling av flatfisk

Filetering av flatfisk

Bruk av småflyndrer

Fileter av to voksne sandflyndrer

Lake fra rekeboksen tømmes over filetene. Llaken får virke på filetene i ca. en halv time.

Stekt løk, og til slutt ble det pyntet med litt purreløk.

Slik vil barna helst ha filetene. Lett krydret og stekt i soyaolje og smør.

Sandflyndrer1.jpg (47673 byte)

Vanlig fisk. Sanflyndra er ikke stor, men den smaker godt, og mange foretrekker den fremfor rødspettea.

Flyndregodt8.jpg (25556 byte)

Små fileter i rekelake. Ingen krydder nødvendig. Etter et snaut kvarter i ovenen, blir filetene nydelig

 hvite. 

 

Prøv gjerne å fyll filetene med små bacon-biter, sopp, paprika og annet som tilfører filetene spennende smaker.

 

Sanflyndrex.JPG (24340 byte)

Enda ei flyndre

Litenflatfisk.jpg (42611 byte)

 

Flyndregodt6.jpg (44289 byte)

Stekte strimler av flyndrefilet. Ypperlig som hovedingrediens i wok-retter!

Tilbake til fritidsfiske              Til fiskeri.no